Koulutusta ja koulutustyönohjausta

Aloitan huhtikuussa koulutustyönohjaajana HY+:n kaksi ja puoli vuotta kestävässä “Työnohjaaja osallistavana kehittäjänä” -työnohjaajakoulutuksessa. Vedän siis yhtä koulutukseen kuuluvista työnohjausryhmistä.

Koulutukseen kuuluva työnohjaus on niin sanottua “TOTOilua” eli työnohjauksen työnohjausta. Se on siis osa sitä työnohjausta, jota osallistujat itse aloittelevina työnohjaajina saavat osana koulutusta. Ryhmillä on tietysti toinenkin tarkoitus: niissä mallinnetaan kolmen eri työnohjaajan johdolla sitä, mitä ryhmämuotoinen työnohjaus ylipäätään voi olla.

Koulutus on sama, jonka olen itsekin käynyt. Se on kaikkiaan tosi monipuolinen ja käytännöllinen koulutus, jota voin vilpittömästi suositella. Koulutus noudattaa Suomen työnohjaajat ry:n koulutussuositusta, eli sen suoritettuaan voi hakea yhdistykseltä “Työnohjaaja (STOry)” -nimikettä.

Koulutuksen elementit tulevat monelta osin tuosta STOry:n suosituksesta, joka on hyvin kattava. Koulutuksessa on lähiopetuksen ja ryhmätyöskentelyn lisäksi suuri määrä ohjausharjoittelua ja esimerkiksi lopputyö. Omassa koulutuksessani erityisen tärkeältä tuntui myös pienryhmätyöskentely pysyvässä pienryhmässä, josta muodostui todella tärkeä vertaistuen lähde. Omasta lopputyöstäni taas tuli lopulta aika kunnianhimoinen hanke: se julkaistaan helmikuussa kirjana. Ei ehkä ihan tyypillistä, mutta selvästikin mahdollista!

Osa kurssikavereistani siirtyi koulutuksen myötä yrittäjiksi. Osa tekee työnohjausta sivutoimisesti muiden töiden ohessa, niin kuin minäkin. Osa taas ei alun perinkään tavoitellut työnohjaajaksi ryhtymistä vaan pikemminkin haki koulutuksesta lisäosaamista esimerkiksi esihenkilönä työskentelyyn. Uskoisin, että koulutuksesta oli jokaiselle jotain.

Jos työohjaajakoulutus kiinnostaa, tsekkaapa koulutuksemme. Kerron mielelläni myös lisätietoa, jos jotain kiinnostaa.